Пушачите по света не намаляват - според Световната здравна организация до

...
Пушачите по света не намаляват - според Световната здравна организация до
Коментари Харесай

Над 1 млрд. ще са пушачите до 2025 г. Има ли по-добра алтернатива на пушенето?

Пушачите по света не намаляват - съгласно Световната здравна организация до 2025 г. те ще са още веднъж над 1 милиарда души. 

Въпреки многото налична информация за вредата от пушенето огромна част от пушачите не съумяват да спрат цигарите или избират да не го вършат. 

Затова в последните години напъните на редица компании са ориентирани към откриването на по-малко нездравословни други възможности на цигарите.  

Пушачите не би трябвало да са изправени пред алтернативата " откажи се или умри ". Винаги сме твърдели, че най-хубавият вид е прекъсване на пушенето, само че в случай че това не е техният избор, пушачите би трябвало да бъдат ориентирани към по-добри други възможности, съобщи шефът световни връзки във " Филип Морис Интернешънъл " Томасо ди Джовани по време на събитието за технологии и нововъведения в тютюневата промишленост Technovation, което се организира в швейцарския град Ньошател.

Идеята за нагряване на тютюна вместо горене съществува от повече от две десетилетия, само че едвам в последните години и с напредването на технологиите става допустимо основаването на артикули, които да са по-добра опция за пушачите, допълват от " Филип Морис ".  

Според показаните по време на събитието данни над 10 млн. души по света към този момент употребяват IQOS, като 70% от тях към този момент са минали напълно на устройствата или изцяло са спрели да пушат. 

Каква е разликата сред IQOS и цигарите

Основната разлика сред IQOS и цигарите е, че при IQOS е отстранен процесът на горене. Вместо това тютюнът се нагрява до доста по-ниска температура от тази, при която стартира процесът на горене. 

Тютюнът в цигарите гори при температура 600°C. При IQOS тютюнът се нагрява до 350°C. С неналичието на горене се отстрани цигареният пушек, който съдържа над 6000 нездравословни или евентуални нездравословни субстанции, 1% от които предизвикват развиването на свързани с пушенето болести. 

По-ниската температура разрешава да се усети усетът на тютюна, само че равнището на нездравословните субстанции е доста по-малко. 

От  " Филип Морис " изясняват, че никотинът не е главният извършител на свързаните с пушенето заболявания и рискът от тях се понижава след премахването на процеса на горене и създаването на специфичната технология за нагряване на тютюна. 

Оттам предизвестяват, че въпреки и в доста занижени количества, нездравословни субстанции въпреки всичко остават, по тази причина не може да се твърди, че липсва всевъзможен риск при потреблението на продукта. Освен това продуктите съдържат никотин и използването им води до пристрастяване. 



Как се създават тютюневите стикове за IQOS

За разлика от останалите тютюневи произведения, при които се употребява тънко нарязан тютюн, тютюневите стикове са направени от стрит тютюнев прахуляк, към който се прибавя вода, глицерин, гума гуар и пропилен гликол, с цел да се образува тютюнево фолио - реконструиран тютюн.



След това фолиото се гофрира, прибавят се ароматите и се създават стиковете, като се прибавят няколко филтърни съставния елемент - куха ацетатна тръбичка, биополимерен филтър, целулозно-ацетатен накрайник на филтъра и външна хартия и хартия за накрайника. Тютюневият пай е обгърнат в хартия, ламинирана с алуминиево фолио, което защищава тютюна от запалване и горене.



Тютютневите стикове се създават в Швейцария, Гърция и Италия, като се възнамерява производството им да стартира и в Румъния и Германия. Устройствата IQOS пък се създават в Малайзия.



Всеки тютюнев стик съдържа към 305 мг тютюн. Използват се главно три сорта тютюн - " Вирджиния ", " Ориентал " и " Бърли ", тютюнът се сортира и се комбинира. 

" Филип Морис " предлага девет тютюневи бленда, като у нас се внасят пет от тях. 

Създаването на сполучливи блендове лишава доста време, с цел да се реализира добра комбинация на мирис с технологията за нагряване на тютюна, изясни Йоханес Пийненбург. 



Целта на компанията е до 2025 година 40 млн. души по света да преминат на IQOS. 

Един от най-големите триумфи за " Филип Морис " беше полученото преди седмици позволение от страна на Американската организация по храните и медикаментите (FDA) за продажба на IQOS в Съединени американски щати. 

Предпазарното заявление на компанията за стартиране на продукта в продажба е минало двегодишна строга оценка. Според Агенцията по храните и медикаментите " продуктите създават по-малко или по-ниски равнища на някои отрови спрямо горимите цигари “.

Агенцията удостоверява, че аерозолът, създаден от системата за нагряване на тютюн на IQOS, съдържа по-малко токсични химикали, в сравнение с цигарения пушек, а доста от разпознатите отрови са с по-ниски равнища спрямо тези в цигарения пушек. Например, излагането на въглероден монооксид от аерозола при IQOS е сравнима с излагането в околната среда, а равнищата на акролеин и формалдехид са надлежно от 89% до 95% и от 66% до 91% по-ниски, в сравнение с при горимите цигари.

Продължава и работата за това устройствата да стават по-удобни, само че и по-привлекателни - да вземем за пример със основаване на нови блендове и основаването на опцията потребителите да могат сами да избират по какъв начин да наподобяват техните устройства. 



Въпреки това задачата на " Филип Морис " не е IQOS да се трансформира в фешън аксесоар, който да притегля младите или непушачите, тъй като главната концепция е да се даде опция на пушачите, изясни старшият вицепрезидент на компанията Бертран Бонвин, който отговаря за дизайна на продуктите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР